Budán fényképezik a királyt
2021. május 17. írta: Promenade

Budán fényképezik a királyt

Ferenc József egyetlen olyan fényképe, amely a budai királyi palotában készült − ám nem a magyar közönség számára.

doctorkozmata_02_r_03.jpg

A pilseni származású Doctor Albert (1813−1888) jónevű pesti fotográfus volt a maga idejében; előbb aranyérmet, majd udvari fényképészi címet is nyert a királytól. Arra azonban aligha számított, hogy Ferenc József egyszer ténylegesen magához rendeli, hogy lefényképeztesse magát. Hiszen az évek során megannyi pesti mester folyamodott a kegyért, hogy az uralkodót lefotografálhassa − közöttük 1868-ban Doctor Albert is, akkor még Borsos József üzlettársaként −, ám rendre elutasították őket. Ebben az évtizedben egyetlen magyar kapott csak lehetőséget, hogy kamerája elé állítsa a királyt: a Ferenc Józsefet magyar királyi minőségben, magyar ruhában megjelenítő hivatalos portrét Schrecker Ignác készíthette el 1868-ban.

A kegy nemcsak presztízst, hanem komoly anyagi hasznot is jelentett: a király fényképei iránt komoly kereslet volt, nemcsak a birodalom területén, hanem egész Európában. A hírességek fényképeinek gyűjtése és albumokba rendezése népszerű hobbi volt: modern, divatos és nagyvilági elfoglaltság. A színész-sztárok mellett pedig az uralkodócsaládok tagjai számítottak a legfelkapottabb celebritásoknak. Az udvar ügyelt rá, hogy az uralkodó lefényképezése exkluzív, kivételes megtiszteltetés maradjon: gondos mérlegelés után választották ki a fényképészt, és − elvileg − csak olyat kértek fel, akit az előzetes kivizsgálás során anyagilag és erkölcsileg is megfelelőnek találtak.

Doctor Albert tehát igencsak meglepődhetett, amikor 1872-ben a budai palotából kapott váratlan megkeresést. Nemcsak azért, mert négy éve rövid úton visszautasították a kérelmét, de ez idő tájt a pesti lapok leginkább a bordélyként üzemelő háza kapcsán emlegették a nevét, ami aligha felelt meg az erkölcsi feddhetetlenség kritériumának. Úgy látszik, ennél mégis többet nyomott a latban az udvari fényképészi cím, a király 1866-os pesti bevonulásáról készített fotóriport, és a régi kérvény.

A király azonban nem a magyar publikumnak szánta a fényképet, amelynek történetét Borovi Dániel derítette fel [link]. Doctor fotója elsősorban előtanulmányként szolgált a Franz von Lenbachtól megrendelt reprezentatív portréfestményhez. Ennek megfelelően Ferenc József nem magyar királyként, hanem osztrák császárként jelenik meg a képen, osztrák katonai egyenruhában. Úgy tűnik, puszta véletlen volt, hogy a kép elkészítésére Budán, a királyi palotában került sor − a király egyszerűen épp itt tartózkodott, amikor a festőnek szüksége lett egy ilyen képre.

Hogy mennyire nem a hazai közönségnek készült a kép, jól mutatja, hogy a pesti lapok nem is adtak hírt a fényképezkedésről. A cím alatt bemutatott, saját gyűjteményemből való példányt sem Magyarországon árusították: a hátoldalán egy frankfurti képkereskedő vignettája díszeleg. Ez a példány csak részletét adja a teljes fotónak (lásd lent), ráadásul készültekor a negatív már csúnyán romlott, agyonretusált volt: tökéletes bizonyítéka annak, hogy a fotót rengeteg példányban, sorozatgyártásban sokszorosítottáknpg-4.jpg

Tetszett a cikk? Szeretnél értesítést kapni az új posztokról?

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/promenadefoto/

Oszd meg ismerőseiddel is a cikket: Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://promenadecollection.blog.hu/api/trackback/id/tr2616561572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása