Öt ember vagyok, és nézek magamra
2022. június 04. írta: Promenade

Öt ember vagyok, és nézek magamra

Az 1910-es évek elején az egész világon végigsöpört a többnézetű ("multigráf") portrék divatja. Ősi időktől fogva ismert optikai játék ez: az egymással szöget bezáró tükrök által megsokszorozott képet újra meg újra felfedezi a színház, rácsodálkozunk a vidámparki elvarázsolt kastélyokban, és ezen az elven működik a kaleidoszkóp is.
Budapesten több vállalkozás is felült akkoriban a divathullámra: az itt bemutatott kép a Foto Lux műtermében készült, a Rákóczi út 57. alatt.

luxfoto_1-3_copy.jpg

 

A módszert eredetileg Amerikában szabadalmaztatták, még az 1890-es években. Az alábbi illusztráció felfedi a trükk pontos mibenlétét, a tükrök pontos elhelyezését:

1-_mirrorpatent.jpg

 

Világszerte számos híresség próbálta ki ezt a játékot, Marcel Duchamptól Enrico Carusóig. Magyarországon a leghíresebb ilyen kép — ki másról? — Karinthy Frigyesről készült. Az embernek óhatatlanul eszébe jut a szállóigévé vált mondat egy pár évvel későbbi Karinthy-humoreszkből: "azt álmodtam, hogy két macska voltam és játszottam egymással". 

beck1.jpg

 

 

 

Tetszett a cikk? Szeretnél értesítést kapni az új posztokról?

Kövess a Facebookon: https://www.facebook.com/promenadefoto/

Oszd meg ismerőseiddel is a cikket: Megosztás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://promenadecollection.blog.hu/api/trackback/id/tr8217848241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása